VALNÁ HROMADA EVROPSKÉ ORGANIZACE PILAŘSKÉHO PRŮMYSLU

Oficiální zpráva EOS - překlad Ing. Jiří Kořínek, ČAPLH

Na pozvání Svazu dřevařského průmyslu Rakouska, skupiny pilařského průmyslu se 21. 5. 2001 setkali zástupci Evropské organizace pilařského průmyslu - European Organisation of the Sawmill Industry (EOS) ve Vídni na své výroční valné hromadě, které předsedal president Emil Mosiman. Výroční zpráva, která byla předložena, hovořila o tom, že rok 2000 byl pro pilařský průmysl dobrým rokem. Zvýšila se jak výroba řeziva (na 111,7 mil. m3), tak jeho spotřeba (na 110,6 mil. m3).

JEHLIČNATÉ ŘEZIVO

V roce 2000 vyrobily členské státy EOS 71,58 % z 96,1 mil. m3 a po započtení výroby České republiky, která se stala členem EOS činí tento podíl dokonce 75 %. Spotřeba se v Evropě v roce 2000 zvýšila na rekordní objem 74 mil. m3, což umožnilo zpracovat velké množství kalamitního dříví, které se objevilo po vichřici “Lothar”. Export ze zemí EU se zvýšil na 30 mil. m3, ale zvýšil se i dovoz na 32 mil. m3. Podíl na japonském importu jehličnatého řeziva se v roce 2000 podařilo evropským státům zvýšit. Tento nárůst byl umožněn trvalým snižováním domácí japonské produkce a částečně také slabou evropskou měnou. Evropské jehličnaté řezivo se dokázalo prosadit i na silném americkém trhu, a přestože tento podíl činí pouze asi 2 %, je americký trh pro některé evropské země stále více významný.

LISTNATÉ ŘEZIVO

Podíl EOS na evropské produkci listnatého řeziva se zvýšil na 42,99 % z celkové produkce 15,6 mil. m3. Vlivem vichřice “Lothar” zůstávají zásoby na vysoké úrovni. Zvýšení spotřeby v Evropě na 18,9 mil. m3 a velký export ve výši 5,5 mil. m3 však způsobily, že mohlo být nakoupeno velké množství listnatého dříví. Zvlášť silně byli však nízkou kvalitou dřeva postiženi ti majitelé pil a lesa, kteří ponechali bukovou kulatinu v přirozeném stavu v lese. Riskantní postup Číňanů, kteří chtěli nakoupit velké množství znehodnoceného a nepoužitelného kalamitního dříví se ukázal jako chybný a vedl k nedůvěře a opatrnosti asijských obchodníků, jejichž první starostí nyní je, jak se zbavit svých zásob.

VÝHLED PRO ROK 2001

Všeobecně se v roce 2001 očekává zpomalení hospodářského růstu. Výsledky prvního čtvrtletí 2001 zřejmě tento názor potvrzují. Důvodem je snížení poptávky v odvětví evropského stavebnictví (a především v Německu) a velké zásoby kalamitního dříví. Export řeziva však lze hodnotit pozitivně s předpokládaným množstvím 46,9 mil m3. Tento export řeziva se orientuje stále více na asijský trh a zvláště na Čínu a Japonsko. Čína však oznámila, že od 1. června chce uplatnit nová fytosanitární opatření pro evropský buk. Naštěstí je však tlak proti buku částečně zmírněn zvýšenou poptávkou po jiných dřevinách, jako je jasan a dub. Z těchto důvodů je celkový pohled na rok 2001 optimistický.

NOVÝ ČLEN A PREZIDENT EOS

Valná hromada s potěšením přivítala Českou asociaci podnikatelů v lesním hospodářství jako svého nového člena. Po šesti úspěšných letech musel pan Emil Mosimann odstoupit z funkce prezidenta EOS. Jeho nástupcem se stal pan Hans-Michael Offner, který byl jednomyslně zvolen novým prezidentem. Pan Offner je společníkem a jednatelem firmy Johann Offner Holzindustrie Gmbh ve Wolfsbergu (Rakousko) a předsedou rakouského Svazu pilařského průmyslu. Pánové Mikael Westin a René Maechler byli potvrzeni jako viceprezidenti zastupující zájmy výrobců jehličnatého a listnatého řeziva.

Po změně sídla, které bylo přesunuto v září 2000 z Bernu do Bruselu, byl pan Filip De Jaeger jednomyslně zvolen novým generálním sekretářem svazu. V sekretariátu EOS v Bruselu dále pracují paní Fiona Harford a paní Cindy Asselman. Další zasedání předtavenstva EOS se uskuteční 11. října 2001 v Berlíně a to v souvislosti s evropskou konferencí o jehličnatém řezivu, která se koná 12. října 2001.

LMDA lesnický a myslivecký digitální archiv

Digitální archiv časopisů

Archiv časopisů Lesnická práce od roku 1922 je nyní k nalezení na adrese: lmda.silvarium.cz

Zpracovaná data lze prohlížet v digitální knihovně prohlížeče Kramerius 5, který je standardem národních knihoven. Data budou postupně doplňována s určitým zpožděním oproti aktuálnímu vydání.

Každý návštěvník může zdarma využívat pro vlastní (nekomerční) potřebu data LMDA pro vyhledávání informací obsažených v digitalizovaných titulech.